måndag 9 januari 2012

Rulltårta med kolakräm och hallon

Hej allihopa!

Nu var det allt ett bra tag sedan jag både bakade och skrev någonting här. Det har kliat i mina bagarfingrar, men jag har inte haft tid då vi vart sjuka i flera veckor. Dessutom har jag försökt att inte baka när jag haft de få dagar ledigt som jag haft, vid jul och nyår.

Men nu har ännu ett bagarår börjat och jag har skrivit ner massor med ideér och skissat på tårtor. Jag vill bara lära mig mer och mer, så jag får möjlighet att lära och inspirera er mer.

Igår slängde jag ihop en rulltårta. Enkelt och gott. Men jag tog mig tid till fyllningen den här gången och jag måste säga att smakkombinationen var en fullträff. Nu blandade jag i banan i min rulltårta också, det står inte i receptet, men jag tänkte det skulle bli extra saftigt.

3 ägg
1½ dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 msk vatten

Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
½ dl ljus sirap

Fyllning:
125 g hallon
(+ en banan om man vill)

1. Gör kolakrämen först, men var noggranna så ni inte får kola.
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt blandningen koka till 120 grader. Rör ofta!

2. Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Rör ner vatten.

3. Bred ut smeten i ett jämt lager på bakplåtspappret och grädda mitt i ugnen 5 min. Akta så det inte bränns!!!

4. Stjälp upp kakan drekt på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort pappret från kakan som den gräddats på. .
Låt kakan svalna och bred sedan på kolakrämen.

5. Fördela hallonen ovanpå. Om du vill ha banan, så mosa den och bred sedan på. Rulla ihop kakan. Ha den inrullad i bakplåtspappret och förvara svalt till serverng. Servera som den är, eller med en kula glass eller vispad grädde.

Fick ett nytt litet vackert kakfat i julklapp.

2 kommentarer:

  1. Det där ser smarrigt ut! Jag har svarat dig på min blogg!

    SvaraRadera
  2. hej
    Hoppas du haft en bra dag.
    Du har fått en liten award av mig. Men du, absolut inget krav att föra detta vidare, bara en komplimang från mig!

    SvaraRadera