torsdag 13 december 2012

Lakritsknäck med Havssalt

Ja egentligen ska man inte ha havssalt i det här receptet. Lakritsknäcken blir salt nog ändå, men jag vill ha det där lilla extra och då är några flingor havssalt på varje knäck som pricken över i.

Knäck. I say no more. Vansinnigt tråkiga att göra, men så försvinnande goda att man bara måste göra minst en sats varje år ändå.
Jag tycker det är enklast att göra knäck med termometer. Andra tycker kulprovet är bäst. Du får hitta ditt eget sätt att få till den precis så som du vill ha den.

Ca 50 st

2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
1½ tsk lakritspulver
Havssalt

1. Koka upp socker, grädde och sirap i en kastrull under omrörning.Låt därefter smeten koka kraftigt med omrörning då och då, tills temperaturen är mellan 125-130 grader, beroende på hur fast knäck du vill ha.

2. Ta kastrullen från värmen och rör kraftigt ner lakritspulvret. Häll upp i formar och strö saltet över direkt. Låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar