lördag 11 februari 2012

En klassiker

Kärt barn har många namn sägs det. Då förstår man att just den här kakan är en svensk klassiker som bakas i de flesta hem.
Den finns på de flesta cefeér och på de flesta fika/födelsedagsbord jag vart med om.
Jag pratar självklart om Mockarutan. Eller Snoddaskakan. Eller Chokladruta. Men jag föredrar att kalla den kärleksmums.
A piece of love liksom.

Till en hel plåt:

200 g smör
5 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr
75 g smör
½ dl starkt kaffe
4 dl florsocker
 2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Kokos/strössel/marshmallows till garnering

1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst.

3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i smeten. Tillsätt smör och mjölk.

4. Rör till en jämn smet, häll ner det i plåten. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt svalna.

5. Smält smöret till glasyren och blanda med resten av ingredienserna. Bred ut glasyren och strö över valfri topping. Ställ kallt en stund innan du skär i bitar.




1 kommentar: