måndag 18 juni 2012

Choklad-Espressotårta

Studenter och skolavslutningar är just avslutade och nu står midsommar inför dörren.
Jag har fokuserat på annat den sista tiden än bakning, tyvärr, men har ett par inlägg liggandes för att ni inte ska behöva vänta alltför länge.

Jag köpte Linda Lomelinos debut bakbok för några veckor sedan, och den är verkligen ett praktexempel på hur en bakbok ska vara. Helt underbara bilder som gör att all bakinspiration man tidigare haft tar nya vändningar.
Bakverken är rätt mastiga, men vad gör det? Man tar en mindre bit, äter fler gånger och har kvar godsakerna längre.
Ta en titt på hennes fantastiska blogg Http://call-me-cupcake.blogspot.com eller köp hennes bok Lomelions Tårtor. Ni blir inte besvikna.

Hur som helst..testade jag en av hennes tårtor- Choklad och Espressotårta. En mäkta chokladtårta som gör sig allra bäst dagen efter i rumstemperatur. (tycker jag)

Här är receptet:

75 g smör
4½ dl mjöl
1½ dl kakao
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
4 dl socker
2 medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1½ dl starkt hett kaffe

1. Smörj och bröa två bakformar, ca 15 cm i diameter. (jag använde mig av en form på 20 cm och hällde all smet i den.)

2. Smält smöret och låt svalna.

3. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.

4. Fördela ssmeten jämt i de två formarna, eller i den större. Grädda de små på 15 cm, i ca 30-35 minuter. Jag hade nog inne min i ca 45-50. 175 grader i mitten av ugnen.

5. Låt bottnarna/en svalna 15 min innan du stjälper upp dem på galler.

Choklad-Espressofrosting

200 g mörk choklad
300 g rumsvarmt smör
3½-4 dl florsocker
1½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver
4 msk espresso/starkt kaffe eller vispgrädde

1. Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna tll rumstemperatur.

2. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsockret och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.

3. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret. Tillsätt kaffet/espresson/vispgrädden lite i taget och vispa ett par minuter.

4. Dela de små bottnarna på hälften/ den stora i 3 eller 4 delar. Bred frosting på varje lager och sedan runt om tårtan. Servera som den är, eller med strössel/bär på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar