torsdag 28 juni 2012

Citronstänger

Jag fick vabba häromdagen för lilleman låg i 40 graders feber. Vad gör en liten lätt uttråkad mamma då? Jo bakar- i flera timmar. Jag gjorde två sorters cupcakes, en liten jordgubbstårta, en sockerkaka med limeglasyr och så dessa ljuvligt spröda citronstängerna.

De måste ni verkligen pröva. För själva smakens skull, räcker det verkligen med EN kaka. Man får det söta och syrliga samtidigt, som stillar behovet. Men eftersom de är så rackarns goda blir det lätt att man tar flera.

Superenkla att göra och vill man inte ha citron tar man lime, apelsin eller grape istället!

Citronstänger 60 st

2½ dl mjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
75 g smör
1 ägg

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

1. Hacka samman mjöl, socker, bakpulver, rivet citronskal och smör.

2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt i en tmme.

3. Rulla ut degen till lillfingertjocka stänger. Lägg stängerna på en plåt med bakplåtspapper. Platta dem med pekfingret. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.

4. Grädda mitt i ugnen, 8 min, på 175 grader. Skär de i bitar nästan såfort du tagit ut plåten. Låt torka ordentligt innan du förvarar dem i burk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar