söndag 9 september 2012

Banantårta med chokladglasyr

Det låg två lite halvdåliga bananer och väntade bara på att jag skulle göra något med dom för någon vecka sedan.
Banankaka är bland det bästa jag vet, och tillsammans med choklad är det ännu bättre.
Så jag gjorde en egen variant som blev kanoners. Och självklart smakar en tårta som allra bäst dagen efter man gjort den.

MIn ena son är inte mycket för grädde/såser/fyllningar osv. Men den här kakan vart en given succé. Testa du också!

Banankaka

100 g smör
3 ägg
2 dl socker
2½ dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 bananer

1. Smält smöret, låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda ner smöret och sikta sedan ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver.

3. Mosa bananerna och blanda sedan i dem i smeten.

4. Pensla en 20 cm form med smör, och mjöla den lite. Häll i smeten och grädda i 175 grader ca 40 min.

5. Låt kakan svalna på galler och dela den sedan i två delar.

Under tiden kakan svalnar gör du chokladgrädden.

2, 5 dl grädde
0,5 dl socker
1 dl kakao

1. Vispa 2, 5 dl grädde försiktigt med elvisp. Innan grädden tjocknar till sig rör du ner 0,5 dl socker och 1 dl kakao. Vispa sedan försiktgt tills grädden tjocknar, och det gör den fort!

2. Bred ut all grädde i ett jämt lager på tårtbotten. Lägg sedan på locket.

Chokladglasyr

100 g mörk choklad
4 msk grädde
1 msk smör

1. Värm grädden i en kastrull. Den får inte koka! Bryt chokladen i bitar, lägg den i grädden och rör glasyren jämn. Till sist klickar du i smöret och glasyren får en glansig yta.

2. När glasyren är rumstempurerad brer du den över tårtan. Låt det rinna över kanterna och dekorera kanten med halva Savodikex. Spritsa toppar av grädde, tryck i en bit choklad och strössla om du vill.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar