tisdag 16 augusti 2011

Underbar chokladmousse kaka

Jag blev inspirerad sent i lördagskväll, när vi satt framför tv:n och zappade. Vi hamnade på ett avsnitt av Det söta Livet som går på kanal 1. Där bakades en chokladkaka av något slag, med chokladmousse och hemmagjord blåbärssylt som garnering. Den såg jätte rolig ut att göra och väldigt smaskig.
Så jag traskade ut i köket och påbörjade en kaka, bara ur tomma intet, lite på vinst och förlust. Och vilken fullträff sedan!

Börja med att göra moussen dagen innan och kakan samma dag som den ska ätas. När kakan är gjord ställer du in den i frysen i ca 30 min, innan du spritsar på moussen.

Kaka

150 g smör
1½ dl vatten
2½ dl socker
2½ dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 ägg
70 g choklad- gärna av finare sort

1. Smält smöret och blanda i vattnet.

2. Blanda socker, mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Rör ner smör/vatten blandningen.

3. Vispa ner äggen, ett och ett till en jämn och fin smet. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i 30 min.

4. Smält chokladen i vattenbad och bred över den avsvalnade kakan.

Körsbärsmousse

100 g vit choklad
3 dl grädde
1 gelatinblad
2 dl valfri sylt- gärna hemmagjord! (Jag hade ingen sylt hemma, utan blandade i ca 100 g färska, urkärnade, pressade körsbär. Det gav inte jättemycket smak och dessutom fastnade bitar av körsbären i tyllen.)

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 30 minuter. Smält chokladen i vattenbad, blanda ner den i grädden som inte är uppvispad! Krama ur gelatinbladet och rör ner i den varma blandningen. Sila ne ri en annan skål. Ställ med plastfolie över i kylskåpet över natten.

2. Vispa upp chokladmoussen med elvisp. Detta tar en stund. Vispa den inte för hårt. Blanda ner sylten. Spritsa ut moussen på kakan. Pudra kakao över och toppa med ett eller flera bär.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar